Izaberite stranicu

Светски дан вода

Светски дан вода обележава се сваке године 22.марта. Тај дан је усвојен резолуцијом Уједињених нација у децембру 1992. године а већ наредне, 1993. је почео да се обележава све до данас.

Обележавањем Светског дана вода, Уједињене нације желе да подсете на важност заштите овог ресурса и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света. Такође, од 2005. до 2015. године се обележава деценија вода, тако да Светски дан вода има посебан значај.

Вода има непроцењив значај у еволуцији живог света. Она практично представља услов опстанка живота на земљи. При употреби воде, неминовно је настајање отпадних вода. Оне морају да се адекватно пречишћавају да би се вратиле у природни водни ресурс. Према статистичким подацима, 50% текућих вода је трајно уништено.

Када је Србија у питању, она заузима 47. место међу 180 држава рангираних по количини водних ресурса у свету а по квалитету пијаће воде, издвајају се Финска, Канада, Нови Зеланд и Велика Британија.

Ове године слоган обележавања Светског дана вода је „Вода за мир“. Уједињене нације тиме желе да укажу да радикалан нестанак воде може изазвати тензије у свету.