Izaberite stranicu

Средња школа у Тителу обележила 100 година од рођења Павице Мразовић

У уторак 14. марта 2023 у СТШ „Милева Марић“ организована је трибина посвећена германисткињи проф. др Павици Мразовић. Наставница немачког језика, Елена Зарупски, представила је  њен живот и дело и тако обележила 100 година од њеног рођења и 20 година од смрти.

Професорка Мразовић рођена је 29. јуна 1923. године у Перлезу, а умрла 12. марта 2003. године у Новом Саду. Током раних година њеног рада била је учитељица у Книћанину, да би касније постала професор германистике на Филозофском факултету у Новом Саду и Сегедину. Оставила је бројне радове. Током живота добила је признања за свој рад Златну Гетеову медаљу и Орден за заслуге Савезне Републике Немачке. Од 2019. године једна улица у Новом Саду носи њено име.

Наставница Зарупски је као извор података користила зборник  „Павица Мразовић – жена, мајка, научница; Биографско-библиографски записи”, који је издат 2022. године.

Присутни ученици и наставници имали су прилику да упознају професорку Мразовић, која је по сведочењу оних који су је познавали била изузетан предавач, строг, али правичан професор, посвећени ментор, надахнут саговорник, извор идеја, узор, врстан научник и визионар. У публици је било највише ученика из Перлеза, свих одељења и разреда, јер је било посебно важно да баш они чују и сазнају за своју суграђанку, чије име од 4. новембра 2022. године носи њихова сеоска библиотека.

IMG c19d77bc306b966c6af1c8bfa81c8fb0 V