Izaberite stranicu

Отворена изложба „Посебне јединице полиције из Војводине у заштити отаџбине“

Удружење ветерана Посебних јединица полиције из Војводине, у сарадњи са Општином Тител, организовало је отварање документарне изложбе фотографија под називом „Посебне јединице полиције из Војводине у заштити отаџбине“, која је изложена у Галерији Народне библиотеке „Стојан Трумић“ у Тителу.  Током званичног дела програма, уручена су и признања рањеним и заслужним припадницима ових јединица.

Пригодан програм поводом отварања изложбе, одржан је у сали Скупштине Општине Тител на којем су представници Удружења ветерана Посебних јединица полиције из Војводине, представили изложбу чији су експонати прикупљани од 2020.године, када је и основано ово удружење. На фотографијама и паноима су припадници Посебних јединица полиције у мирнодопским условима али и на терену где су вршена оружана дејства.

„Ова изложба сведочи о aнгажовању припадника Посебних јединица полиције у заштити Републике Српске, Републике Српске Крајине, испомоћи МУП-у Републике Српске и заштити отаџбине на Косову и Метохији од НАТО агресије“, рекао је Саша Пантелић, председник Удружења ветерана Посебних јединица полиције.

Током оружаних сукоба на Косову и Метохији 1998.године, погинуо је полицајац Слободан Горјановић из Титела, по коме и једна улица носи његово име. Он је један од тридесет четворице припадника Посебних јединица полиције који су дали свој живот за одбрану отаџбине.

У званичном делу програма, уручене су три плакете рањеним и заслужним припадницима Посебних јединица полиције из Титела, који су учествовали у ратним дејствима на подручју Косова и Метохије током 1998. и 1999.године.

Председник Општине Тител мр Драган Божић, истакао је значај ове изложбе јер, како је рекао, на тај начин чувамо сећање на храбре појединце који су дали своје животе за одбрану државе.

„Ништа не смемо да заборавимо. Ни Први ни Други светски рат, као ни ратове деведестих година, јер је то историја нашег народа, из које треба да извлачимо поуке. Историју не смемо препустити забораву, због младих нараштаја који треба да знају да је неко за њихову слободу, дао свој живот“, рекао је Божић.

Отварању изложбе, присуствовали су и представници МУП-а Републике Србије, чланови породица погинулих ветерана, представници Општине Тител, СУБНОР-а, јавних предузећа и установа са територије Општине Тител.

Изложба је за јавност отворена 21. и  22.фебруара у Галерији Народне библиотеке „Стојан Трумић“ у Тителу, од 10 до 17 часова.

20240221 000246 1 20240221 000231 20240221 000135   20240221 000426 20240221 000519