Izaberite stranicu

МАМУТСКА ОСА (Megascolia maculata)

Picture1

 

 

 

Мамутска оса је највећа европска оса из реда Hymenoptera, familija Scoliidea. Распрострањена је у јужној Европи, Молдавији, Украјини и Кавказу и то најчешће у храстовим шумама. Женке могу бити до 6 цм дугачке и имају жуту главу, док су мужијаци нешто мањи и имају црну главу. Врста је активна током летњег периода од маја до септембра. Тело им је сјајно црне боје прекривено длакама, са две жуте линије на абдомену које су често подељене у четири жута круга. Женке имају краће антене од мужијака, а веће мандибуле. Имају жаоку, али им она не служи за самоодбрану ни заштиту гнезда.

Мамутске осе личе на стршљена, на основу чега их људи врло често мешају, иако их не карактерише територијално-агресивно понашање. У питању је крупна врста која је веома корисна и није агресивна и опасна по људе. Током пролећног периода репродукције, налазе се увек у близини трулих пањева, а њихова већа бројност указује на пренамножавање врста детритусних тврдокрилаца (најчешће мајског гундеља). Женке мамутске осе парализују ларву тврдокрилца на којој полажу јаја. Након излегања, ларве мамутске осе паразитирају на ларвама тврдокрилаца и самим тим смањују њихову бројност, као и штетно деловање на вегетацију, првенствено дрвеће. Када поједу ларву тврдокрилца, прелазе у стадијум лутке из које се следећег пролећа развијају у одрасле јединке. Одрасле јединке се хране нектаром, па имају значајну улогу као опрашивачи.

Циклонизација АД, у комуникацији преко Општинске управе Титетел Одељења за инспекцијске послове утврдиће која је врста инспеката у питању. Апелујемо на грађане да не паниче уколико се мамутске осе појаве у њиховој непосредној близини као што су паркови, дворишта, зелене површине са присутним остацима дрвенасте вегетације. На основу пријаве грађана Одељење за инспекцијске послове општинске управе Тител ће заједно са стручним тимом Циклонизације АД изаћи на терен и донети одлуку да ли је неопходан третман на основу детерминације инсекта.

Мамутске осе иако су током пролећа у непосредној близини грађана не представљају опасност, на основу чега апелујемо да се не инсистира на третирању ових вишеструко корисних инсеката.

Циклонизација АД опасне инсекте, као што су стршљенови третираће у циљу заштите јавног здравља становништва.

Контакт за пријаву: 021/2960186 лок: 20  или 064/8224242.

mamutska osa