Донација Владе Јапана ЈКП „Комуналац“ Тител већ донела позитивне резултате

Донација Владе Јапана ЈКП „Комуналац“ Тител већ донела позитивне резултате

У петак, 27. септембра 2019. године, у згради Општине Тител, обављена је свечана примопредаја донације Владе Јапана Јавном комуналном предузећу „Комуналац“ Тител“.

Свечаној примопредаји присуствовали су: отправник послова Амбасаде Јапана у Србији, Тецуја Цубота, председник општине Тител, мр Драган Божић, сaмoстaлни сaвeтник у Oдсeку зa рaзвoj систeмa упрaвљaњa oтпaдoм и сaрaдњoм сa JЛС Министарства заштите животне средине, Снежана Кузмановић и директор ЈКП „Комуналац“ Тител, Љубо Панић.

Свечана примопредаја уприличена је поводом донације Владе Јапана, која је обезбедила 75.590 евра ЈКП „Комуналац“ Тител за куповину новог возила – камиона за прикупљање смећа, који је већ неко време у употреби.

Ново возило донело је већ доста позитивних ефеката, о чему је говорио директор ЈКП „Комуналац“ Тител, Љубо Панић.

Донација је део пројекта за основне потребе становништва (ПОПОС) којим Влада Јапана помаже економски и социјални развој. Области интересовања су им животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита.

Од 1999. године до сада, Влада Јапана је кроз 224 ПОПОС пројекта, у нашу земљу уложила 14 милиона евра, а укупна помоћ Јапана Србији у истом периоду износи 508 милиона евра.

Председник општине Тител, мр Драган Божић, захвалио је господину Тецуја Цубота и Влади Јапана на донацији и том приликом говорио је и о природним лепотама тителског краја, чије очување Влада Јапана помаже и овим поклоном.

Потом се на одличном српском језику обратио господин Тецуја Цубота, рекавши да су помно испитали ситуацију и да су закључили да је Тителу јако потребан камион за прикупљање и одвоз смећа и да се нада да ће нови камион у доброј мери помоћи у очувању животне средине.

Након тога, Љубо Панић, директор ЈКП „Комуналац“ Тител, говорио је о позитивним ефектима које је донело ново возило. Он је истакао да је корист од новог возила већ до сада видљива, како у економским погодностима и пословним резултатима, тако и у позитивним ефектима на заштиту животне средине. Израчунао је да „Комуналац“ на годишњем нивоу уштеди око 300.000,00 динара на потрошњи горива, чему се може још додати око 48.000,00 динара на потрошњу уља које је стари камион трошио у енормним количинама. Ново возило редовно односи смеће, нема кварова, а у атмосферу одлази мања количина штетних гасова. Мање непотребно расутог уља значи и мању опасност по изворишта и водотокове.

Последње вести

Честитка председника општине Тител поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника

Коначне ранг листе за доделу стипендија студентима са територије општине Тител за школску 2020/2021 годину

2019-10-12T13:56:46+01:00
Go to Top