Активности Удружења Пријатељи Титела током септембра и октобра месеца

Активности Удружења Пријатељи Титела током септембра и октобра месеца

Током септембра и октобра месеца, Удружење за церебралну и дечију парализу „Пријатељи Титела“ из Титела реализовало је и започело бројне активности.
Током септембра, почела је реализација дела одобреног пројекта ,,Заједно је лакше са пријатељима“ од стране општине Тител, као пилот пројекат дневног боравка за децу са сметњама у развоју и телесним инвалидитетом и одрасле особе са инвалидитетом. По плану и програму, уз помоћ педагога, наставника разредне наставе, дефектолога и неговатеља, додатна подршка у ваннаставним активностима спроводи се индивидуално и групно са члановима којима је неопходна.
-Добијена средства, у износу од 150.000,00 динара, нису довољна за поменути вид социјалних услуга које се одржавају у просторијама удружења, у просторијама основне школе у Тителу и издвојеним оделењима у Локу, Вилову и Гардиновцима, као и у природи и кућном окружењу, а које ће трајати до половине децембра 2018. године, те се услуге одвијају са скраћеним капацитетом, истакли су представници удружења.
У недељу, 30. септембра, представници Удружења „Пријатељи Титела“ учествовали су на добротворној изложби поводом одржавања „Шајкашке зимницијаде“, код сарадничког удружења ,,Вера Љубав Нада“ у Шајкашу.
У суботу, 6. октобра, у просторијама удружења, одржана је промоција пројекта „Сложно са пријатељима“, који је одобрен од стране Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, а у сарадњи са Националном службом за запошљавање, као додатна подршка и помоћ деци са сметњама у развоју у савладавању градива по ИОП-у укључујући и спортске и рекреативне активности како би одржали постојеће психофизичке могућности уз помоћ медицинске сестре – васпитача и помоћног тренера за стреличарство и спорт који је и радионичар. Додатна подршка неговатеља старих, болесних и лица са посебним потребама много ће значити породицама у јесењем и зимском периоду. Сами чланови су у годинама, живе сами или са остарелим, болесним и немоћним родитељима. Реализација пројекта почела је 16. октобра.
Након завршеног друштвено-корисног рада у трајању од 30 и 40 сати на пословима и задацима из делокруга удружења, у сарадњи са заводом за санкције и центром за социјални рад, успешно је окончано волонтирање, обука и полагање завршног испита за конобара од стране Занатско образовног центра „Аџија“ за једну младу особу из окружења која је савладала препреке и кренула путем напретка и самосталности. Председник удружења јој је, на промоцији пројекта, свечано уручио сертификат и диплому и пожелео успех у раду.
Поводом „Недеље солидарности“ за оболеле од церебралне и дечије парализе одржана је централна манифестација у Нишу. На манифестацији је учествовало 38 удружења са територије Републике Србије, међу којима и представници Удружења „Пријатељи Титела“. Удружења су, између осталог, постављала питања у вези са решавањем пословног простора, као и у вези сарадње са локалним управама. На питања је одговарала испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, госпођа Барошевић.
Редовне месечне активности у радно-окупационим и креативним радионицама, одобрене од стране Сaвeза зa цeрeбрaлну и дeчиjу пaрaлизу Вojвoдинe „Сунцoкрeт“, успешно се реализују и радионице су веома посећене где деца и одрасли исказују своје појединачне могућности, стичу нова знања и вештине и едукују се у психолошким радионицама, на трибинама и округлим столовима уз стручни кадар.
Чланови секције за спортске и рекреативне активности О.С.И. показују добре резултате у стреличарству за О.С.И. У понедељак, 22. октобра, у Жабљу, учествоваће на 5. Специјалној олимпијади, у организацији Удружења родитеља и хранитеља деце и омладине са сметњама у развоју „Алтруист“.
Стреличари се спремају за лигашко такмичење које ће се одржати почетком новембра у Крагујевцу.

Последње вести

Честитка председника општине Тител поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника

Коначне ранг листе за доделу стипендија студентима са територије општине Тител за школску 2020/2021 годину

2019-10-11T14:01:35+01:00
Go to Top