Izaberite stranicu

Речна флотила демонстрирала високу спремност и организованост

Припадници Речне флотиле Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО извели су тактичку вежбу на реци Тиси у Тителу и тиме приказали тактичке радње и поступке јединица Војске Србије на спречавању продора непријатељских речних снага у дубину свог распореда и пловног пута. Вежба је реализована као трећа од осам вежби које се одржавају широм Србије у склопу Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“.

Учесници вежбе су вештим маневрисањем пловних објеката, уз садејство са ловачко бомбардерском авијацијом извршили тактичке радње у вези са блокадом и контролом пловног пута, како би спречили продор непријатељских снага, а након тога је уз заштиту бродова Речне флотиле изведено десантирање и успостављање скелског места прелаза снага наше војске.

Вежби су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Оперативне управе Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Желимир Глишовић са сарадницима, председник општине Тител мр Драган Божић и други гости, који су са брода посебне намене „Козара“ пратили одвијање вежбе, којом је командовао капетан фрегате Дарко Стричић.  Да је спремност и организованост војника Речне флотиле на високом нивоу потврдио је командант Копнене восјке, генерал-потпуковник Милосав Симовић, који је припадницима флотиле пренео честитке начелинка Генералштаба Војске Србије, генерала Милана Мојсиловића, на оствареним резултатима и на припреми и извођењу вежбе.

Председник општине Тител мр Драган Божић је рекао да је лично могао да се увери у спремност и организованост војника Речне флотиле и похвалио је рад ове јединице.

– Увек је задовољство гледати вежбу наших војника који нас сваки пут изненаде својом преданошћу, храброшћу, али пре свега спремношћу да обаве сваки задатак који се пред њима нађе. Са брода посебне намене „Козара“ видео сам много војника, момака и девојака и поносан сам на сваког од њих, али сам им истовремено и бескрајно захвалан, јер је војска увек ту уз свој народ, у добру и у злу. Имамо војску којом можемо да се поносимо и желим им добро здравље и успех у даљем раду. Због њих се осећамо безбедно, хвала им на томе – истакао је Божић.

Вежба „Муњевити удар 2021“  реализована је у неколико делова наше земље, а њен циљ је да прикаже стање готовости и способности органа и војника Војске Србије. Поред званичника који су са брода „Козара“ пратили одвијање вежбе на привременом полигону у Тителу, са обале Тисе то је чинила и група окупљених грађана, коју су акције војника, њихових бродова, чамаца и авиона у неколико наврата оставиле без даха.

Извор: „Дневник“

Војска Србије 1

С. Кнежевић 1

С. Кнежевић 2