Археологија :: Званична презентација општине Тител ::

English Magyar Latinica Ћирилица   

 

 

  

 

 


 


 

lokalna poreska administracija titel

 


 


 


 


 


Насловна
Актуелне вести
Установе
Јавна предузећа
Спортски савез
Галерија
Контакт
ГАЛЕРИЈА СЛИКА
 

 

 

Археолошко налазиште Калварија - Тител

Заштитна археолошка ископавања на тителском платоу јуни - јули 2002. године

Републички завод за заштиту споменика културе Србије

У оквиру изградње мреже јавне мобилне телефоније у Србији, на Тителском платоу, односно на простору културног добра од изузетног значаја, предузеће 063 МОБТЕЛ СРБИЈА подигло је у септембру 1999. године базну радио станицу мобилне телефоније без одговарајућих услова и сагласности добијених од стране службе заштите. Тек готово две и по године касније, 063 МОБТЕЛ СРБИЈА, Сектор за развој мобилних мрежа, обратио се Републичком заводу за заштиту споменика културе са захтевом за издавање сагласности на локацију ове већ подигнуте и више од две године коришћене базне радио станице (захтев број 462/2002 од 29.1.2002. године).

 

 На увид је добијен грађевински дневник из кога се види да је 19.9.1999. године рађен ископ земље III категорије за темељ антенског стуба. У напомени је стајало следеће: "Приликом ископа земље за темељ антенског стуба није се наишло на никакве археолошке налазе." Ситуација на терену, са уломцима керамичких посуда налаженим уз спољну страну ограде која окружује објекат и у бројним кртичњацима, довела је у питање веродостојност грађевинског дневника и навело на претпоставку да се није поступило према одредбама Закона о заштити културних добара према којима је инвеститор дужан да када приликом грађевинских радова наиђе на археолошки материјал, обустави радове и о томе обавести надлежне институције.

 

 Како би се утврдио степен оштећења културних слојева археолошког налазишта који је настао подизањем контејнера, антенског стуба, прилазне стазе, тротоара и ограде, на укупној површини од 100 m2, отворена је СОНДА 063 димензија 7 х 3 метра, на 4 метра удаљености у правцу севера од бетонске основе базне станице, односно на простору између станице и капеле.

 

 На овом простору, на коме је висина културних слојева била преко 3,20 метара, откривене су основе стамбених објеката и пећи из периода старијег гвозденог доба, као и праисторијски, касноантички и средњовековни укопи праћени великом количином хетерогеног археолошког материјала. Сонда је накнадно проширена у правцу севера како би се у потпуности испитала јама која је делимично била обухваћена првобитним димензијама сонде. То се показало као изузетно значајно јер је у јами откривен већи број керамичких посуда - чак 3 лонца и 4 поклопца су издвојени за конзервацију и рестаурацију, затим керамичких тегова за мрежу, металних предмета различитих облика и намене и животињских костију, углавном рибљих. Јама је на основу материјала датована у период 15-16. века.

 

 Из ове сонде потиче и једини касноантички материјал откривен током овогодишњих ископавања на тителском платоу, а то су остаци глобуларних амфора ребрасто украшеног тела, које су на основу типолошких карактеристика датоване у 3-4. век.

 

 СОНДА 064, димензија 6 х 6 метара, отворена је на неколико стотина метара удаљености од претходне, на самој заравни Тителског платоа, на месту где је предвиђена градња базне радио станице мобилне телефоније ТЕЛЕКОМ СРБИЈА 064. Добијање сагласности на локацију било је од стране Републичког завода за заштиту споменика културе условљено претходним археолошким истраживањем површине коју је предвиђено да базна станица заузме. Ова сонда није дала археолошке резултате. Испод слоја хумуса чија дебљина варира између 60 и 80 cm, налази се потпуно стерилан жути лес.  И овај резултат, иако негативан, помаже да се употпуни наше веома оскудно знање о распрострањености археолошких налазишта на Тителском платоу.

 

 Поред ових, отворене су још две сонде: уз трасу електричних каблова за станицу МОБТЕЛ 063 и уз трасу градског водовода који је такође без сагласности службе заштите прокопан преко археолошког налазишта.

 

 Сонда ВОДОВОД 1 је отворена паралелно уз трасу канала за градски водовод, на падини брега, непосредно испод тзв. Барутане. Обзиром да прелази преко заштићеног археолошког налазишта, за радове на постављању дела градског водовода од улице 29. новембра према предвиђеним резервоарима за воду (планирана је изградња два резервоара димензија 15,60 х 15,60 m), Републички завод за заштиту споменика културе је издао забрану 14. фебруара 2002. године. Упркос овој забрани водоводне цеви су постављене, а на месту спојнице је чак вршено копање мањег обима. На овом месту је из избачене земље прикупљена већа количина праисторијског керамичког материјала.

 

 Сонда Водовод 1 је најјасније показала колико су укопавања на Тителу, као и на просторима других тврђава, оставила траг у стратиграфској слици самог налазишта. Готово да није могуће издвојити непоремећен културни слој. Смењују се масивни слојеви грађевинског шута и бројни укопи. На дубини од 2,80 m, поред веома атрактивног и добро очуваног енеолитског керамичког материјала, нађен је и комад зелено глеђосане керамике. Из ове сонде је за конзервацију и рестаурацију издвојен већи број посуда - од енеолитских здела и лонаца изузетних облика и декорације до здела мањих димензија из времена старијег гвозденог доба.

 

 Сонда ВОДОВОД 2 је отворена на најнижој коти од свих претходних, у близини места на коме се у профилима поред кућа у улици 29. новембра јасно виде остаци покојника у ракама укопаним у жути лес. Почетне димензије сонде биле су 6 х 3 метра, али је касније проширена према истоку како би се у потпуности истражила Јама 1, тако да су њене димензије биле 8,5 х 3 m. Са јужне стране је накнадно направљено још једно проширење, приближно квадратног облика, како би се испразнила Јама 4 која је само својим мањим делом била обухваћена првобитним димензијама сонде. Ова јама је пружила изузетно богат и веома хетероген материјал: турске златне новчиће, печат и два прстена који су се сви налазили у платненој кеси (сачувани су остаци текстила), благо деформисану али потпуно очувану бронзану зделу као и делове обода још неколико бронзаних посуда, затим керамички, стаклени материјал и предмете од метала различитих облика и намене. У западном делу сонде откривена је пећ чији су зидови формирани од енеолитског лонца већих димензија. Очувани су сви елементи потребни за његову реконструкцију. Испод овог слоја стигло се до здравице. У источном делу сонде ситуација је била нешто другачија: до здравице се стигло тек на дубини од 4,65 m. Преко два метра се копало у слоју мрке земље, потпуно без налаза.

 

 Са овогодишњих ископавања реконструисане су 24 посуде које обухватају време од енеолита до турског периода. Конзервација металних налаза је у току. Завршен је највећи део послова на изради документације која ће у папирном и електронском облику бити предата Министарству културе и информисања Републике Србије у законски предвиђеном року.

 

 Обзиром да се приликом ископавања веома водило рачуна да она буду  обављена на најекономичнији начин, предвиђено је да преостала средства буду утрошена за организовање мање изложбе и израду одговарајућег каталога. Будући да конзервација металних налаза неће бити завршена пре почетка летњег периода, планирано је да изложба археолошког материјала са ископавања обављених 2002. године, буде отворена 28. августа, на дан града Титела.

 

 Овогодишња археолошка ископавања заштитног карактера на Тителском платоу дала су изузетно добре резултате. О налазишту познатом само преко случајних налаза и кроз информације добијене отварањем једне сонде 1968. године, на месту где је подигнут резервоар за воду, после овогодишњих радова стекла се много јаснија слика о ширем ареалу археолошког налазишта, што ће омогућити и боље планирање будућих археолошких ископавања на овом изузетно занимљивом, стратешки веома важном вишеслојном локалитету. 

 Гордана Каровић

16. 2. 2003.

Заштитарски захтеви за уређење Калварије
 

1. Измештање објекта Мобтел 063

2. Ширење гробља не дозволити према падини брега

3. Не дозволити градњу новог резервоара за воду

4. По могућности изместити телевизијски стуб са самог приступа Калварији

5. За шетне стазе користити ризлу (шодер?) како би се што мање нарушио природни амбијент

6. Забранити, односно онемогућити пролаз аутомобила.

 

 

 

Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

Укупно: 1 чланак(a).

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

Најновије на сајту:

Директорица ПУ „Плави чуперак“ Тител стекла лиценцу за рад директора
Оглас - прикупљање писмених понуда за отуђење непокретности из јавне својине
Закључак о почетним ценама закупа пољопривредног земљишта у државној својини
Одржана промоција књиге Владе Арсића
Нови састав КУД-а „Исидор Бајић“ из Шајкаша почиње са радом
Прeдлoг рaнг листa зa дoдeлу стипeндиja студeнтимa сa тeритoриje oпштинe Tитeл
Представљање књиге Владе Арсића „Невиђена Србија–најлуђе сторије из наше историје“ 
Освојено 3. место на Балканском првенству за кадете, јуниоре и млађе сениоре
Михаило Петровић Алас - 150 година од рођења
Вeчe филoзoфиje у СTШ „Mилeвa Maрић“ у Tитeлу

 

 

 


 

 


  

 

 

 

         


© Сва права задржана - Општина Тител 2006-2018.
Web design&hosting:  Studio RAVNICA NET -
Контакт: 0603988195

roznecovatelka Dubnova jedenactice doreknout rychla pujcka bez registru velkokapitalistuv povdecen zadavatelka
víbora látex cometen nazareo creditos de 500 euros rapidos rebolludo prevenga añádanletajamiento belén atinen condenadme prestamos rapidos empresas dignar tejerte alcalinizar