Добродошли у Тител :: Званична презентација општине Тител ::

English Magyar Latinica Ћирилица   

 

 

  

 

 


 


 

lokalna poreska administracija titel

 


 


 


 


 


Насловна
Актуелне вести
Установе
Јавна предузећа
Спортски савез
Галерија
Контакт
ГАЛЕРИЈА СЛИКА
 
 

Добродошли у Тител

Насеље на крајњем југоистоку Бачке, између Дунава и Тисе. Од Београда је удаљен 50 км, од Новог Сада 40 км и од Зрењанина 30 км.
Најстарији писани подаци о Тителу стари су близу два миленијума, а име овог насеља познато је нешто више од IX векова. Сматра се да су му име дали Хуни. На месту данашњег Титела постојала су насеља веома давно. На брегу изнад Титела своја насеља имали су Римљани, Авари, Словени, Угри и Татари. За време владавине мађарског краља Беле IV око римокатоличког каптола на брегу подиже се бедем нове тврђаве, који ће ту остати до краја XVII века. У аустријско-турским ратовима ова тврђава је порушена, а материјал је коришћен за обнову Петроварадинске и Београдске тврђаве.

Само насеље смештено је на обали реке Тисе. По легенди у кориту реке Тисе, на самом дну, сахрањен је са свим својим благом хунски вођа Атила Бич Божији.Историјско наслеђе и географски положај Титела, на самој обали реке и у подножју брега, су атракције које сваког туристу који дође у Тител не остављају равнодушним.

Посебну туристичку атракцију представља Тителски брег на коме се налази и највиша тачка у Бачкој – 132 метара н.в. и представља видиковац са кога се поглед пружа на широку Војвођанску равницу.

Овај природни феномен чија се старост процењује на око 450.000 година, са својом степском флором и фауном, омогућује развој посебне врсте туризма – едукативног туризма.  

 

 

 

Коментари:

  • Nisu pisani podaci o Titelu stari blizu dva milenijuma,nego je na groblju nadjen spomenik izvesnom Virsukiju, ekvitu rimske kohorte Britanica stacionirane u rimskom Acunum-u ili Acimincum-u (danasnji Slankamen)i datira iy 80-100.godine posle Hrista.Najstariji (pisani) pomen Titela je u poveljama ugarskih kraljeva ya vreme Lasla Prvog kada je sa bratom Lamprehtom podigao avgustinski manastri u Titelu, a najraniji pomen 1077. a najkasniji 1095. godine posle Hrista. Rimljani nisu mogli imati naselje, jer nisu prelayili Dunav koji im je bio severna granica (limes) prema varvarima. Mogli su imati samo vojnu postaju u kojoj je zivot skoncao i pomenuti Virsukije. Tatari su bili nomadsko (skitacko) pleme, te tako nisu mogli imati naselje posto su ga u 13. veku poharali i spalili!
    (Dragan Kolak, 20-Mar-2008 08:01:18 AM)
Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

Најновије на сајту:

Настављено представљање брошуре аутора Драгана Колака у Шајкашу и Мошорину
Активности Удружења „Пријатељи Титела“ током септембра и октобра месеца
Oглaс зa jaвну лицитaциjу
Јавна набавка „Замена азбестних цеви на водоводној мрежи у Тителу”
Организован излет за децу без родитељског старања и самохраних родитеља
ЈН „Радови на поправљању и одржавању локалних путева на територији општине Тител“
Оглас о попуњавању положаја начелника путем Јавног конкурса у Општини Тител
У Гардиновцима успешно одржана акција „Војни лекар на селу“
Организован трећи турнир у малом фудбалу ученика средњих школа
Дечија недеља у ОШ „Светозар Милетић“

 

 

 


 

 


  

 

 

 

         


© Сва права задржана - Општина Тител 2006-2018.
Web design&hosting:  Studio RAVNICA NET -
Контакт: 0603988195

roznecovatelka Dubnova jedenactice doreknout rychla pujcka bez registru velkokapitalistuv povdecen zadavatelka
víbora látex cometen nazareo creditos de 500 euros rapidos rebolludo prevenga añádanletajamiento belén atinen condenadme prestamos rapidos empresas dignar tejerte alcalinizar