Препливао Тису целом дужином :: Званична презентација општине Тител ::

English Magyar Latinica Ћирилица   

 

 

  

 

 


 


 

lokalna poreska administracija titel

 


 


 


 


 


Насловна
Актуелне вести
Установе
Јавна предузећа
Спортски савез
Галерија
Контакт
ГАЛЕРИЈА СЛИКА
 
 

20. Oct 2006.

Препливао Тису целом дужином

Пал Хидвеги Ушташ, специјалац за преживљавање у природи, направио је прави подвиг пливајући Тисом од извора до ушћа-850 километара како би скренуо пажњу на очувањe ове реке која протиче кроз четири државе и покаже да се уз реку може лепо живети.

       

 

        - Јако је мало времена било за припреме - месец дана. Пал је кренуо 5. септембра из Бушћине у Украјини где настаје Тиса од два већа потока.

 

        Планирано је да се подухват заврши 25. септембра, али због непредвиђених тешкоћа пут је трајао 32 дана, прича Јулијана Суч, супруга и директорица Каланд академије из Ваца, организатора оваквих подухвата, док  очекује повратак супруга  са ушћа Тисе у Дунав јер је стигла  вест да је допливао  до нултог километра
        Поред представника општине Тител Пала очекују и Сенћани Јудит Сеп и Ђерђ Такач који су их дочекали на граници и бродићем пратили до Бечеја, те Јулија и Ференц Келемен. Јулија је спремила за мађарског маратонца и торту. -Ово је јединствен подухват који се мора подржати. Тису сви морамо чувати јер је наша река поново оживела после ексцеса са цијанидом од пре 6 година, истичу углас гости из Сенте.
        Срећан, видно узбуђен, добро поцрнелог лица чамцем стиже Пал са својим пратиоцем.

 

        -Јако сам поносан што сам први уздужно препливао Тису.  Дневно сам пливао од 7-10 сати, односно од 20 до 50 километара. Најтеже је било у глави препливати 850 километара, када то урадите, јер  иза таквог  подухвата превасходно леже менталне способности чак 80%, онда 10% физичког напора и 10% добра опрема не представљају проблем. Знао сам да је Тиса врагосласта река  са пуно кривина, вирова, са непрегледним деловима и да је  великом дужином око 300 км скоро тотално мирна , што је знатно отежавало подухват.

 

         Наравно, уз значајне физичке напоре имао сам и дневних непријатности, запалење оба уха, инфекцију по лицу, повреду левог рамена од неопренског одела, проблеме са мишићима. Требало је све те проблеме решити у глави. Све те недаће ублажавала је подршка пријатеља, људи уз реку, пецароша. Поготово сам велику подршку имао у Украјини и Србији, задовољно прича овај маратонац.

 

         Каже да му је жао што није имао подршку министра екологије Мађарске. Писаће и нашем министру у циљу очувања ове прелепе реке и ту му је опотребна подршка локалне самоупораве.

 

        На пријему у општини Тител овом великом љубитељу реке и борцу за очување природе Милан Настасић, председник СО  уручио је скроман поклон фотографију Светозара Ћурчића ушћа Тисе у Дунав и Тителски летопис. Пал Хидвеги Ушташ је предложио да се сваке године организује нека врста такмичења-регата у којој би се  учесници надметали ко ће више сакупити  смећа из Тисе, а обавеза локалне самоуправе би била да га преузме. Ова идеја је наишла на општу подршку, уз жељу да се већ наредне године реализује.

 

Пут дуг 13 500 км

 

        Овај 36-годишњак као дечак се почео бавити боксом и окушао се у бројним спортовима. Иза себе има више великих подухвата као што је маратон у Сахари. Идуће године је планирано да, за сада 20-члана  међународна експедиција превале пут од 13500 км од Кејп Тауна до Александрије, на различите начине, реком , бициклима, крос трчањем...

 

Свугде ће воду наћи

        Пал Хидвеги Ушташ је изузетан специјалиста за сналажење у простору, специјалиста у преживљавању који тврди да је у стању било где на земљи пронаћи  воду.
 
 
 
 
 

20. Oct 2006.

 

Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

Најновије на сајту:

Јавна набавка „Замена азбестних цеви на водоводној мрежи у Тителу”
Организован излет за децу без родитељског старања и самохраних родитеља
ЈН „Радови на поправљању и одржавању локалних путева на територији општине Тител“
Оглас о попуњавању положаја начелника путем Јавног конкурса у Општини Тител
У Гардиновцима успешно одржана акција „Војни лекар на селу“
Организован трећи турнир у малом фудбалу ученика средњих школа
Дечија недеља у ОШ „Светозар Милетић“
Општина Тител представила туристичке потенцијале на Међународном сајму туризма
Обележен Дан животиња
Председник општине посетио основне школе поводом Дечије недеље

 

 

 


 

 


  

 

 

 

         


© Сва права задржана - Општина Тител 2006-2018.
Web design&hosting:  Studio RAVNICA NET -
Контакт: 0603988195

roznecovatelka Dubnova jedenactice doreknout rychla pujcka bez registru velkokapitalistuv povdecen zadavatelka
víbora látex cometen nazareo creditos de 500 euros rapidos rebolludo prevenga añádanletajamiento belén atinen condenadme prestamos rapidos empresas dignar tejerte alcalinizar