У петак, 8. јануара 2021. године, одржани су помени жртвама рације у православним храмовима у Локу, Вилову, Гардиновцима, Шајкашу и Мошорину.

На други дан Божића, 8. јануара 2021. године, у Храму у Локу, када је Света Црква молитвено прослављала празник Сабора Пресвете Богородице, Свету Литургију служили су презвитер Даниел Кобиљски надлежни парох уз саслужење високопречасног протонамесника Ранка Милојевића пароха жабаљског. Након прочитаног Светог Јеванђеља присутне је надахнутом беседом укрепио високопречасни протонамесник Ранко. Након богослужења, у порти храма код споменика жртвама рације, одржан је молитвени помен поводом 79. годишњице од страдања 48 мештана Лока у злогласној рацији. Након помена присутнима се обратио презвитер Даниел надахнутом беседом о неопходности сећања на пострадале, на њихово мученичко страдање, али и да су они наши молитвеници пред Господом. У име Покрајинске Владе венац је положио господин Мирослав Илић, в.д. помоћника секретара, сектора за односе са верским заједницама, који је потом одржао пригодан говор подсећајући присутне на историјске околности и начин вршења рације. У име Општине Тител венац на спомен обележје поставила је председница Месне заједнице Лок, Андреа Лајко.

У Храму Светог краља Стефана Дечанског у Вилову, помен жртвама рације, поводом 79. годишњице од страдања 71 мештана Вилова, служили су презвитер Даниел Кобиљски надлежни парох уз саслужење високопречасног протонамесника Ранка Милојевића пароха жабаљског. Након помена присутнима се обратио презвитер Даниел надахнутом беседом о неопходности сећања на пострадале, на њихово мученичко страдање, али и да су они наши молитвеници пред Господом. У име Покрајинске Владе венац је положио господин Мирослав Илић, в.д. помоћника секретара, сектора за односе са верским заједницама, који је потом одржао пригодан говор подсећајући присутне на историјске околности и начин вршења рације. У име Општине Тител венац на спомен обележје поставио је председник Општине Тител, мр Драган Божић, који је такође одржао говор подсетивши на неопходност сећања и обележавања страдања нашег народа, као и на обавезу да праштамо, али да не заборавимо догађаје који су се збили.

Након службе у Храму Светог архиђакона Стефана у Гардиновцима, одржан је помен жртвама рације. Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, у име Покрајинске владе, положио је венац на споменик страдалим становницима места Гардиновци. Венац на спомен обележје положили су и представници Месне заједнице Гардиновци. Више од тридесет мештана Гардиноваца је страдало на крвави Божић 1942. године у Рацији у Шајкашкој.

У Шајкашу је, након Свете Литургије, одржан помен невиним жртвама рације. Помену су, између осталих, присуствовали в.д. помоћника секретара, сектора за опште – правне, материјално – финансијске и инспекцијско – надзорне послове, Јелена Петровић Глишић и заменик председника општине Тител, Богољуб Марковић. Присутнима су се обратили надлежни парох и госпођа Јелена Петровић Глишић.

Помен жртвама рације одржан је и у Мошорину. Милан Мицић, генерални секретар Матице Српске и мр Драган Божић, председник општине Тител, као и предстаници Месне заједница Мошорин, положили су венце на Спомен обележје „Бунар“, на место где је страдала већина невиних мошоринских жртава.