2021

Home/2021

Обавештење о измењеном реду вожње за бесплатан аутобуски превоз ученика и студената

Обавештавају се ученици и студенти да је дошло до измене реда вожње бесплатног аутобуског превоза за ученике и студенте превозника „AS TOURS“ из Новог Сада.

Измењен ред вожње ступа на снагу од 18. јануара 2021. године.

Измењен ред вожње за бесплатан аутобуски превоз ученика и студената можете преузети ОВДЕ.

 

Упис деце у први разред основне школе у школској 2021/2022. години

Одељење за послове органа општине, општу управу, друштвене делатности и заједничке послове упућује обавештење школама и родитељима са територије општине Тител о упису деце у први разред основне школе у школској 2021/2022. години.

Обавештење о упису деце у први разред основне школе у школској 2021/2022. години можете преузети овде.

Захтев за издавање Решења о испуњености услова за коришћење паркинг места за особе са инвалидитетом и добијање паркинг карте за 2021. годину

Захтев за издавање Решења о испуњености услова за коришћење паркинг места за особе са инвалидитетом и добијање паркинг карте за 2021. годину можете преузети овде.

Помен жртвама Рације у Тителу

У суботу, 9. јануара 2021. године, у храму Успења Пресвете Богородице у Тителу, одржан је помен невиним жртвама Рације у Бачкој.

Народна посланица у Народној Скупштини Републике Србије, Весна Кнежевић и директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, положили су венце на спомен плочу жртвама рације.

Такође, Народна посланица у Народној Скупштини Републике Србије, Весна Кнежевић и председник Месне заједнице Тител, Дејан Гајић, спустили су венац у реку Тису.

Око шездесет мештана Титела је страдало на крвави Божић 1942. године у Рацији у Шајкашкој.

Директор Кузмановић искористио је посету Тителу и за даривање књига. У име Архива Војводине, као и у своје име, Основној школи „Светозар Милетић” је поклонио 150 књига. Књиге су из области архивистике, као и белетристика из приватне библиотеке др Кузмановића.

 

Помен жртвама рације у Локу, Вилову, Гардиновцима, Шајкашу и Мошорину

У петак, 8. јануара 2021. године, одржани су помени жртвама рације у православним храмовима у Локу, Вилову, Гардиновцима, Шајкашу и Мошорину.

На други дан Божића, 8. јануара 2021. године, у Храму у Локу, када је Света Црква молитвено прослављала празник Сабора Пресвете Богородице, Свету Литургију служили су презвитер Даниел Кобиљски надлежни парох уз саслужење високопречасног протонамесника Ранка Милојевића пароха жабаљског. Након прочитаног Светог Јеванђеља присутне је надахнутом беседом укрепио високопречасни протонамесник Ранко. Након богослужења, у порти храма код споменика жртвама рације, одржан је молитвени помен поводом 79. годишњице од страдања 48 мештана Лока у злогласној рацији. Након помена присутнима се обратио презвитер Даниел надахнутом беседом о неопходности сећања на пострадале, на њихово мученичко страдање, али и да су они наши молитвеници пред Господом. У име Покрајинске Владе венац је положио господин Мирослав Илић, в.д. помоћника секретара, сектора за односе са верским заједницама, који је потом одржао пригодан говор подсећајући присутне на историјске околности и начин вршења рације. У име Општине Тител венац на спомен обележје поставила је председница Месне заједнице Лок, Андреа Лајко.

У Храму Светог краља Стефана Дечанског у Вилову, помен жртвама рације, поводом 79. годишњице од страдања 71 мештана Вилова, служили су презвитер Даниел Кобиљски надлежни парох уз саслужење високопречасног протонамесника Ранка Милојевића пароха жабаљског. Након помена присутнима се обратио презвитер Даниел надахнутом беседом о неопходности сећања на пострадале, на њихово мученичко страдање, али и да су они наши молитвеници пред Господом. У име Покрајинске Владе венац је положио господин Мирослав Илић, в.д. помоћника секретара, сектора за односе са верским заједницама, који је потом одржао пригодан говор подсећајући присутне на историјске околности и начин вршења рације. У име Општине Тител венац на спомен обележје поставио је председник Општине Тител, мр Драган Божић, који је такође одржао говор подсетивши на неопходност сећања и обележавања страдања нашег народа, као и на обавезу да праштамо, али да не заборавимо догађаје који су се збили.

Након службе у Храму Светог архиђакона Стефана у Гардиновцима, одржан је помен жртвама рације. Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, у име Покрајинске владе, положио је венац на споменик страдалим становницима места Гардиновци. Венац на спомен обележје положили су и представници Месне заједнице Гардиновци. Више од тридесет мештана Гардиноваца је страдало на крвави Божић 1942. године у Рацији у Шајкашкој.

У Шајкашу је, након Свете Литургије, одржан помен невиним жртвама рације. Помену су, између осталих, присуствовали в.д. помоћника секретара, сектора за опште – правне, материјално – финансијске и инспекцијско – надзорне послове, Јелена Петровић Глишић и заменик председника општине Тител, Богољуб Марковић. Присутнима су се обратили надлежни парох и госпођа Јелена Петровић Глишић.

Помен жртвама рације одржан је и у Мошорину. Милан Мицић, генерални секретар Матице Српске и мр Драган Божић, председник општине Тител, као и предстаници Месне заједница Мошорин, положили су венце на Спомен обележје „Бунар“, на место где је страдала већина невиних мошоринских жртава.

Отвара се клизалиште у Шајкашу

У суботу, 9. јануара 2021. године, са почетком у 10.00 часова, под покровитељством општине Тител, биће отворено клизалиште у Шајкашу, на углу улица Николе Тесле и Петра Драпшина.

Клизалиште ће бити отворено до 15. фебруара 2021. године.

Цена коришћења клизалишта за 60 минута са изнајмљивањем клизаљки износиће 100,00 динара са ПДВ-ом. Улaзак на клизалиште, заједно са изнајмљивањем клизаљки, за децу до 15 година, биће бесплатно.

Клизалиште ће бити доступно за коришћење сваког дана у временском периоду од 10.00 часова до 20.00 часова, а све у складу са актом Владе којим се одређују мере за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид-19. Изменом акта Владе време коришћења клизалишта усклађиваће се према утврђеним мерама.

 

 

Председник општине Тител мр Драган Божић честитао Божић по Јулијанском календару

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Рођења Исуса Христа – Божића, честитку грађанима општине Тител који Божић славе по Јулијанском календару упутио је председник Општине Тител, мр Драган Божић.

-Свим грађанима општине Тител који Божић прослављају по Јулијанском календару упућујем искрене честитке. Прославите дане празника у миру, радости и љубави, у кругу најближих, негујући заједништво, слогу и толеранцију. Нека вам најрадоснији хришћански празник донесе добро здравље, срећу, успех и много лепих тренутака на приватном и пословном плану. Мир Божји, Христос се роди!

Председник општине Тител
мр Драган Божић

 

Успешно завршена реализација пројекта у организацији Удружења ,,Пријатељи Титела“ из Титела

У организацији Удружења за церебралну и дечију парализу ,,Пријатељи Титела“ из Титела, које на локалном нивоу обухвата децу и одрасле са сметњама у психофизичком развоју, телесним инвалидитетом и говорно-језичким манама, успешно је реализован пројекат „Информације психолошко-терапеутске и социјално-едукативне за ОСИ“.

Пројекат, који је трајао 4 месеца, уз ангажовање 5 лица, а који је обухватио 40 породица чланова деце и 40 породица одраслих чланова, реализован је путем радионица и у кућним условима, појединачно, због актуелне епидемиолошке ситуације.

Поводом завршетка реализације пројекта и у сусрет новогодишњим и божићним празницима, 30. децембра 2020. године, у просторијама удружења, организована је додела пригодних награда деци – члановима удружења, који су учествовали у пројекту, а које су обезбеђене од стране Општине Тител и донатора „Адра“, док су деци из околних места, на кућне адресе, дана 29. децембра 2020. године, награде уручили волонтери удружења Јелена Ћурувија и Бошко Влашки.

-Захваљујемо се свима који су нам омогућили да реализујемо све планиране активности и да их са успехом остваримо на велико задовољство и уз захвалност породица наших чланова, истакли су из Удружења ,,Пријатељи Титела“ из Титела.

Go to Top