vesti

Home/vesti

Одлука о измени и допуни Одлуке о додели студентских стипендија за школску 2020/2021. годину

На основу чланова 16. став 2. и 17. став 1. Одлуке о студентским стипендијама и на основу предлога Комисије за доделу студентских стипендија, председник општине Тител, мр Драган Божић, дана 18.01.2021. године, донео је Одлуку о измени и допуни Одлуке о додели студентских стипендија за школску 2020/2021. годину.

Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о додели студентских стипендија за школску 2020/2021. годину можете погледати овде.

 

Обавештење о подношењу захтева за прикључак на гасну мрежу

Обавештавају се грађани општине Тител да је почело подношење захтева за прикључак на гасну мрежу у насељеним местима Гардиновци, Вилово, Лок и Тител.

У наредном периоду, након решавања имовинско-правних односа, очекује се подношење захтева за прикључак на гасну мрежу у насељеном месту Мошорин.

За све потребне информације заинтересовани грађани могу се обратити дистрибутивном центру на бројеве телефона 021/4872928. Адреса: Пут шајкашког одреда бр. 3, Нови Сад.

Онлајн пријава за вакцинацију

У борби против пандемије изазване вирусом Ковид-19, имунизација становништва представља најефикасније средство за сузбијање епидемије и заштиту здравља људи.

Сви запослени у Општини Тител, запослени у установама, јавним предузећима и другим организацијама којима је Општина Тител оснивач, као и сви грађани, своју заинтересованост за вакцинацију против Ковид-19 остварују попуњавањем електронске пријаве на порталу е-Управа. На званичној интернет презентацији општине Тител постављен је линк који води ка порталу е-Управа.

 

Обавештење о измењеном реду вожње за бесплатан аутобуски превоз ученика и студената

Обавештавају се ученици и студенти да је дошло до измене реда вожње бесплатног аутобуског превоза за ученике и студенте превозника „AS TOURS“ из Новог Сада.

Измењен ред вожње ступа на снагу од 18. јануара 2021. године.

Измењен ред вожње за бесплатан аутобуски превоз ученика и студената можете преузети ОВДЕ.

 

Упис деце у први разред основне школе у школској 2021/2022. години

Одељење за послове органа општине, општу управу, друштвене делатности и заједничке послове упућује обавештење школама и родитељима са територије општине Тител о упису деце у први разред основне школе у школској 2021/2022. години.

Обавештење о упису деце у први разред основне школе у школској 2021/2022. години можете преузети овде.

Организован бесплатан аутобуски превоз деце ради коришћења клизалишта у Шајкашу

Обавештавају се установе предшколског васпитања и основног и средњег образовања, као и спортска удружења и културно-уметничка друштва са територије општине Тител, да Општина Тител и ове године обезбеђује бесплатан аутобуски превоз деце ради коришћења клизалишта, ове године у насељеном месту Шајкаш.

Сви заинтересовани могу да се пријаве позивом на број телефона 021/2960-186, локал 25. Особа за контакт Јован Влашки.

Пријаву је потребно поднети телефонским путем дан раније у односу на жељени дан коришћења бесплатног аутобуског превоза. Минималан број деце је 10.

 

Помен жртвама Рације у Тителу

У суботу, 9. јануара 2021. године, у храму Успења Пресвете Богородице у Тителу, одржан је помен невиним жртвама Рације у Бачкој.

Народна посланица у Народној Скупштини Републике Србије, Весна Кнежевић и директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, положили су венце на спомен плочу жртвама рације.

Такође, Народна посланица у Народној Скупштини Републике Србије, Весна Кнежевић и председник Месне заједнице Тител, Дејан Гајић, спустили су венац у реку Тису.

Око шездесет мештана Титела је страдало на крвави Божић 1942. године у Рацији у Шајкашкој.

Директор Кузмановић искористио је посету Тителу и за даривање књига. У име Архива Војводине, као и у своје име, Основној школи „Светозар Милетић” је поклонио 150 књига. Књиге су из области архивистике, као и белетристика из приватне библиотеке др Кузмановића.

 

Помен жртвама рације у Локу, Вилову, Гардиновцима, Шајкашу и Мошорину

У петак, 8. јануара 2021. године, одржани су помени жртвама рације у православним храмовима у Локу, Вилову, Гардиновцима, Шајкашу и Мошорину.

На други дан Божића, 8. јануара 2021. године, у Храму у Локу, када је Света Црква молитвено прослављала празник Сабора Пресвете Богородице, Свету Литургију служили су презвитер Даниел Кобиљски надлежни парох уз саслужење високопречасног протонамесника Ранка Милојевића пароха жабаљског. Након прочитаног Светог Јеванђеља присутне је надахнутом беседом укрепио високопречасни протонамесник Ранко. Након богослужења, у порти храма код споменика жртвама рације, одржан је молитвени помен поводом 79. годишњице од страдања 48 мештана Лока у злогласној рацији. Након помена присутнима се обратио презвитер Даниел надахнутом беседом о неопходности сећања на пострадале, на њихово мученичко страдање, али и да су они наши молитвеници пред Господом. У име Покрајинске Владе венац је положио господин Мирослав Илић, в.д. помоћника секретара, сектора за односе са верским заједницама, који је потом одржао пригодан говор подсећајући присутне на историјске околности и начин вршења рације. У име Општине Тител венац на спомен обележје поставила је председница Месне заједнице Лок, Андреа Лајко.

У Храму Светог краља Стефана Дечанског у Вилову, помен жртвама рације, поводом 79. годишњице од страдања 71 мештана Вилова, служили су презвитер Даниел Кобиљски надлежни парох уз саслужење високопречасног протонамесника Ранка Милојевића пароха жабаљског. Након помена присутнима се обратио презвитер Даниел надахнутом беседом о неопходности сећања на пострадале, на њихово мученичко страдање, али и да су они наши молитвеници пред Господом. У име Покрајинске Владе венац је положио господин Мирослав Илић, в.д. помоћника секретара, сектора за односе са верским заједницама, који је потом одржао пригодан говор подсећајући присутне на историјске околности и начин вршења рације. У име Општине Тител венац на спомен обележје поставио је председник Општине Тител, мр Драган Божић, који је такође одржао говор подсетивши на неопходност сећања и обележавања страдања нашег народа, као и на обавезу да праштамо, али да не заборавимо догађаје који су се збили.

Након службе у Храму Светог архиђакона Стефана у Гардиновцима, одржан је помен жртвама рације. Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, у име Покрајинске владе, положио је венац на споменик страдалим становницима места Гардиновци. Венац на спомен обележје положили су и представници Месне заједнице Гардиновци. Више од тридесет мештана Гардиноваца је страдало на крвави Божић 1942. године у Рацији у Шајкашкој.

У Шајкашу је, након Свете Литургије, одржан помен невиним жртвама рације. Помену су, између осталих, присуствовали в.д. помоћника секретара, сектора за опште – правне, материјално – финансијске и инспекцијско – надзорне послове, Јелена Петровић Глишић и заменик председника општине Тител, Богољуб Марковић. Присутнима су се обратили надлежни парох и госпођа Јелена Петровић Глишић.

Помен жртвама рације одржан је и у Мошорину. Милан Мицић, генерални секретар Матице Српске и мр Драган Божић, председник општине Тител, као и предстаници Месне заједница Мошорин, положили су венце на Спомен обележје „Бунар“, на место где је страдала већина невиних мошоринских жртава.

Отвара се клизалиште у Шајкашу

У суботу, 9. јануара 2021. године, са почетком у 10.00 часова, под покровитељством општине Тител, биће отворено клизалиште у Шајкашу, на углу улица Николе Тесле и Петра Драпшина.

Клизалиште ће бити отворено до 15. фебруара 2021. године.

Цена коришћења клизалишта за 60 минута са изнајмљивањем клизаљки износиће 100,00 динара са ПДВ-ом. Улaзак на клизалиште, заједно са изнајмљивањем клизаљки, за децу до 15 година, биће бесплатно.

Клизалиште ће бити доступно за коришћење сваког дана у временском периоду од 10.00 часова до 20.00 часова, а све у складу са актом Владе којим се одређују мере за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид-19. Изменом акта Владе време коришћења клизалишта усклађиваће се према утврђеним мерама.

 

 

Председник општине Тител мр Драган Божић честитао Божић по Јулијанском календару

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Рођења Исуса Христа – Божића, честитку грађанима општине Тител који Божић славе по Јулијанском календару упутио је председник Општине Тител, мр Драган Божић.

-Свим грађанима општине Тител који Божић прослављају по Јулијанском календару упућујем искрене честитке. Прославите дане празника у миру, радости и љубави, у кругу најближих, негујући заједништво, слогу и толеранцију. Нека вам најрадоснији хришћански празник донесе добро здравље, срећу, успех и много лепих тренутака на приватном и пословном плану. Мир Божји, Христос се роди!

Председник општине Тител
мр Драган Божић

 

Go to Top